Ce este
Industry 4.0

Ce este si de unde vine Industry 4.0?

Industry 4.0 reprezinta urmatorul nivel de dezvoltare industriala care presupune transformarea digitala a productiei/manufacturarii si industriilor corelate cu aceasta, in vederea imbunatatirii lantului de creare a valorii. Noua realitate inseamna trecerea la un nou nivel de organizare si control a tuturor proceselor din companie.

In vederea atingerii acestui deziderat se folosesc sisteme de colectare a datelor, sisteme de control ale proceselor si softurile de management automatizat. Daca primele doua categorii de instrumente (sisteme de colectare a datelor si sisteme de control ale proceselor) sunt destul de bine reprezentate in piata prin solutiile existente, exista in acest moment o lipsa a softurilor de management automatizat si suita Paradigma vine in intampinarea acestei nevoi din ce in ce mai stringente.

Imbunatatirea proceselor de creare a valorii si transformarea curbei de valoare in raport cu cerintele in schimbare ale pietei, necesita capabilitati de procesare si analiza din ce in ce mai complexe si comprehensive.

In concluzie, Industry 4.0 se refera la interconectarea inteligenta a proceselor, utilajelor, echipamentelor si a factorilor de decizie prin intermediul tehnologiei. Scopul final este acela de a automatiza luarea deciziilor, monitorizarea performantei in timp real si eliberarea angajatilor de activitati administrative pentru a putea sa isi manifeste latura creativa pentru cresterea valorii in cadrul organizatiei.

undraw goals

Etapele prin care a trecut industria pentru a se ajunge la modelul 4.0

  1. Prima revolutie industriala generata de aparitia primelor automatizari (utilajele cu aburi) care au multiplicat munca manuala si au crescut calitatea acesteia. Aceasta a dus la cresterea productivitatii si implicit la evolutia societatii deschizand noi orizonturi de dezvoltare orizontala.

  2. A doua etapa majora a dezvoltarii industriala a fost posibila odata cu introducerea electricitatii si a tuturor echipamentelor si dispozitivelor care functionau utilizand current electric (linii de asamblare, dispositive de ridicare, dispositive de control a calitatii, etc). Aceasta noua evolutie, a dus la productia in masa si a crescut accesibilitatea populatiei la bunuri din ce in ce mai complexe rezultand intr-o noua evolutie sociala.

  3. Cel de-al treilea salt industrial a fost reprezentat de era computerelor si a retelelor (WAN, LAN, MAN,…). Acestea au facut posibila robotizarea manufacturarii si imbunatatirea comunicarii prin internet si instrumente adiacente inclusive la multiplicarea comertului prin varianta online cee ace s-a reflectat din nou in dezvoltare sociala prin sporirea accesibilitatii la bunuri din toate categoriile.

  4. In cea de-a patra revolutie industriala, care este abia la inceput, evoluam de la colectarea si analiza statistica a datelor la procesele decizionale automatizate care au la baza decizii logice si instrumente manageriale de eficientizare. Aceasta evolutie se bazeaza pe etapele anterioare si pe noile tehnologii (internet, Big data, cloud, etc). Pentru a fructifica aceste noi tehnologii, este nevoie de instrumente de corelatie inteligenta cum ar fi robotica avansata, inteligrnta artificiala (AI) si instrumente decizionale (softuri de management operational cum este si gama Paradigma). Aceste ecosisteme integrate, creaza oportunitati multiple de inovare si multiplicare a curbei de valoare pentru client si este urmatorul pas natural in dezvoltarea industriei si a serviciilor. Convergenta dintre tehnologie, inteligenta artificiala si creativitatea umana este urmatorul factor de success in business.
    Numele acestui noi model de a face business este Industry 4.0!

Eficientizare bazata pe date in cadrul lantului de valoare conform Industry 4.0

Dupa cum era mentionat in randurile de mai sus, Industry 4.0 este conditionat de trecerea la un nou nivel de organizare control si analiza a intregului ciclu de viata si de valoare pe care il are produsul sau serviciul nostru. Ca element esential, Industry 4.0 presupune transferul partial sau total al deciziilor repetitive bazate pe analiza datelor, catre sisteme inteligente echipament-soft(cyber-physical), multiplicand astfel utilizarea informatiilor din sistemele ERP.

Sistemele inteligente (cyber-physical) sunt baza noilor capabilitati in zone ca: desing, prototipare, diagnosticare de probleme, monitorizarea proceselor, inovare, planificare si in special management operational in timp real. Managementul operational este si zona de expertiza a echipei Paradigma, care a gandit si construit un sistem automat de management, analiza si raportare a proceselor carora le este dedicat fiecare soft in parte (ex: Paradigma HR, sistematizeaza si automatizeaza principalele functii din managementul resurselor umane). Aceste softuri de management automatizat sun complementare sistemelor clasice de colectare a datelor si utilizeaza la maximum, datele colectate si structurate de catre acestea. Aceasta integrare pe orizontala, creste eficienta tuturor sistemelor implicate sim ai ales, sporeste transparenta datelor si a indicatorilor aferenti.

Aceste noi capabilitati, favorizeaza analiza cauzelor de baza care genereaza scaderi ale indicatorilor de performanta, dezvoltare de solutii personalizate si adaptate in totalitate nevoilor fiecarei organizatii si mai ales rezolvarea si masurarea dinamica a implementarii deciziilor. Efectele utilizarii acestor noi instrumente va duce la cresterea capacitatilor, imbunatatire dinamica a produselor si serviciilor, cresterea performantei si in cele din urma la noi modele de business.

data reports

Beneficiile trecerii la Industry 4.0

Noua abordare caracterizata de creterea automatizarii si de extinderea acesteia inspre procesul managerial si decisional, va adduce multiple schimbari in modul in care companiile se vor organiza si vor opera.

Persoanele cu responsabilitati decizionale vor avea informatii mai multe si mai precise asupra proceselor pe care le coordoneaza. Transparenta privind activitatile si performanta proceselor va creste exponential iar datele obtinute prin diferite instrumente (ERP, CRM, etc) vor fi utilizate mai eficient. Ca effect resultant, activitatea managerial ava fi mult simplificata si imbunatatita datorita imaginii mai clare si cuantificate numeric, a realitatii.

Managementul va fi descentralizat si focusat pe eficienta deciziilor in corelatie cu procesele conexe si va genera deciziile cele mai utile si benefice pentru organizatie ca intreg. Totodata, va fi personalizata fiecare decizie manageriala la nivelul situatiei care a generat acea nevoie de decizie.

Performanta si calitatea produselor sau serviciilor va creste si vor fi mai stabile, cee ace sa va traduce in mai multa valoare pentru mai ptuini bani si intr-un timp mai scurt pentru clientii finali.

Sistemul de softuri Paradigma, a fost conceput sa respecte toate cerintele Industry 4.0 si sa se integreze facil cu celelalte instrumente si softuri de colectare si procesare a datelor (principiul modularitatii). Ara capacitatea de a crea si punctele de legatura intre diferitele sisteme deja existente, umpland golurile care reduc eficienta procesului decizional. Caracteristica de evolutie continua a acestora, va asigura actualitatea continua si adaptarea la tot ce va aparea nou in cadrul urmatorilor pasi de evolutie naturala din cadrul Industry 4.0.

Industry 4.0 compliant

Paradigma HR - Industry 4.0 compliant

Paradigma HR integrează principiile interconectării, transparenţei, asistenţei tehnice și a
sistemului decizional descentralizat.

Vreau Paradigma HR ®
2024 © Adaptive Management Software. Toate drepturile sunt rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram